2011. december 3., szombat

Még 21 nap Karácsonyig: Habcsók


Hozzávalók:
1 rész tojásfehérje
4 rész cukor
1,5 rész víz

  1. Vegyük elő a hűtőből a tegnapi shortbread készítése során megmaradt 2 tojás fehérjét. Ennek súlya kb 50 gr lesz, így 200 gr cukorra, és 75 gr vízre lesz szükségünk a habcsókokhoz. Ha a tojásfehérjénk nem 50 grammnyi, akkor értelemszerűen a hozzávalóknál felsorolt arányokat tartva mérjük ki a többi hozzávalót.
  2. A cukor egynegyed részét adjuk a tojásfehérjéhez, a háromnegyed részét pedig a vízhez.
  3. A vizes cukrot tegyük fel a tűzhelyre és nagy lángon főzzük addig, amíg eléri a 115 C-ot.
  4. Közben a cukros tojásfehérjét verjük kemény habbá.
  5. Folyamatos habverés közben vékony sugárban öntsük a 115 C-os szirupot a habho, és folytassik a habverést mindaddig, amíg a hab besűrűsödik, és kézmelegre nem hűl.
  6. Töltsük az egészet csillagcsőrös habzsákba, és nyomjunk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre apró halmokat. Ízlés szerint díszítsük őket - a képen például ezüs cukorgyöngyökkel - majd 70 C-os sütőben szárítsuk körülbelül 3 órán keresztül.
Ehetjük magában, használhatjuk sütemények díszítésére, vagy celofánzacskókba töltve, szép masnival átkötve tökéletes ajándék lehet.


Habcsók, ahogy mások csinálják:










tray-baked meringue with pears, cream, toasted hazelnuts and chocolate sauce